Служителите на ЦИК са получили 16 работни заплати за 2019 г.

Комисията е гласувала и раздала близо 590 хиляди лева

30.12.2019 | 19:02 Редактор: Ралица Братанова

Централната избирателна комисия е гласувала и раздала над половин милион за допълнителни възнаграждения през 2019 година. Това става ясно след запитване печатна медия по реда на закона за достъп до обществена информация.

Така на напрактика служители на комисията се сдобили с общо 16 работни заплати. Информацията предизвика остри обществени реакции.

ЦИК е гласувала и раздала близо 590 хиляди лева, 327 от тях са заради извънредния труд след евроизбори, а останалите след местния вот. 

Стоил Цицелков е член на обществения съвет към ЦИК. В момента той е на мисия за наблюдение на избори на Европейския съюз - Перу 2020. Личната му позиция е, че извеждане на подобна информация цели да дискредитира работата на комисията. 

Според юриста Петър Славов обаче отношение по темата трябва да вземат представители на парламентрано представените в групи. 

От комисяита обясняват, че заплатите в ЦИК се определят на база вътрешни правила. От 21 март 2019 г. до момента са проведени над 180 заседания на централната избирателна комисията и са приети са над 1700 решения.

Репортаж на Милена Енчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК