БСП си избира нов лидер в края на април

Ако се стигне до балотаж, той ще бъде на 3 май

14.12.2019 | 16:26 Редактор: Ивет Арабова
БСП си избира нов лидер в края на април

Пленумът на БСП прие правилата за избор на лидер с пряк вот от всички членове на партията. Изборът ще се проведе на 26 април догодина, решиха социалистите.

Ако се стигне до балотаж между двама кандидати, той ще се състои на 3 май. Сред основните изисквания е претендентите за лидери на левицата да имат 8 г. стаж като партийни членове и поне 4 години от тях да са били в ръководни органи на партията. 

"Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. В един ден ще се проведе гласуването. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател", коментира зам.-председателят на БСП Деница Златева.

"Моето мнение от самото начало е, че не трябва да има пряк избор, но уставът на този етап е такъв", каза Борислав Гуцанов.

Социалистите решиха Емил Войнов да бъде председател на комисията, която ще отговаря за избора на нов червен лидер. 

Темата за наказанията на 27-те червени депутатите гласували в подкрепа на Цацаров за председател на КПКОНПИ не е била акцент на Националното събрание на БСП.

Репортаж на Виктор Дремсизов!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК