Над 2,4 милиона българи планират пътуване или почивка през зимата

СПА или културно-исторически туризъм са избирани по-често пред ски и зимни спортове

13.12.2019 | 14:40 Редактор: Ралица Братанова
Над 2,4 милиона българи планират пътуване или почивка през зимата

Над 2,4 милиона българи обмислят туристическо пътуване или почивка в страната тази зима – за предстоящите празници или за зимния сезон, показва проучване на Gallup International България.

Изводите на социологическата агенция, която е направила анкета по телефона сред хиляда човека в навечерието на зимния туристически сезон, показва, че българските зимни курорти и културно-историческите дестинации са закономерно по-предпочитани от чуждестранните.

Условията за туризъм в зимните курорти в страната като цяло се подобряват, е мнението на българите.

СПА или културно-исторически туризъм пък е избиран по-често пред ски и зимни спортове, пише Investor.bg.

42% от българите твърдят, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка за зима 2019-2020 г. в България, сочи проучването.

18% посочват, че планират поне едно пътуване през зимните месеци в чужбина. 

Очаквано, българите в активна възраст, финансово по-обезпечените и най-младите заявяват в най-голяма степен, че ще посетят зимните ни курорти.

За 57% от анкетираните туризмът в българските зимни курорти се подобрява като цяло. За 26% това не е така, а 17% не могат да дадат отговор.

Независимо къде и как ще почиват мнозинството от българите, които планират зимна ваканция, заявяват, че ще отделят около 1000 лева за нея. Разбира се, като цяло, планираното в началото на сезона пътуване е и част от желанията на българите. 

Дали и доколко те се изпълняват, ще бъде проверено в следващи изследвания, посочват социолозите на Gallup International, които заедно с Националния борд по туризъм,  периодично проучват нагласите на българите по теми, свързани с туризма.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК