Приютите за бездомни се пълнят при минусовите температури

Хората без дом могат да ползват услугите на приют от декември до март

05.12.2019 | 22:30 Редактор: Кристина Крумова
Приютите за бездомни се пълнят при минусовите температури

Почти всички места в дома за временно настаняване в столичния квартал "Захарна фабрика" и неговия филиал са заети след 17:00 часа.

Общият капацитет е за 180 човека, но при наплив, когато температурите паднат под нулата, имаме възможност да приютим до 230 души. Това обясни неговият директор Пепи Джуренов. В дома хората получават само вечеря – топла супа и хляб, от социалния патронаж. Стаите са добре отоплени, леглата са застлани със спално бельо, хората разполагат с баня и медицински грижи, съобщава "Монитор".

За клошарите всяка вечер в дома дават дежурства лекари от общинските болници в София. Ако някои се нуждае от хоспитализация или преглед от специалист, но няма здравни осигуровки, му се издава направление, като лечението му се поема от Столична община, която към момента е единствената в страната, която осигурява такава здравна услуга.

Независимо, че бездомниците имат право на четири месеца подслон, от 1 декември до 31 март, няма такива, които остават толкова продължително време.

Дори при минусови температури още на разсъмване хората напускат дома и се връщат едва за вечеря. В сряда следобед там бяха останали само седем души – инвалиди.

"Не ги гоним, но в дома наркотиците, алкохолът и тютюнопушенето са забранени, затова бързат да излязат. Повечето просят, но има и работещи на черно или на граждански договор за малко пари, с които не могат да си позволят квартира", разказа директорът Джуренов.

Независимо че в длъжността на персонала не влиза задължението осигуряване на работа, те търсят възможности да им намерят препитание.

"Много от хората, търсещи подслон в дома, нямат лични документи – едни ги губят, други ги продават. В такива случаи им вадим акт за административно нарушение от МВР, за да имат все пак някакъв документ", допълва Джуренов.

Топла храна, задължителна баня, чисто бельо, лични санитарни принадлежности и медицински грижи осигурява и приютът "Добрият самарянин" на католическата организация "Каритас" в Русе. Там разполагат с места за 60 човека, но при голям наплив могат да осигурят походни легла за още 20 души.

Нуждаещите се могат да останат в приюта до три месеца, уточни неговият директор Камен Кънев.

Още по темата четете на dnes.bg.