България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нов протест в "Александровска" - този път гладна стачка

Изтича крайният срок, който медиците поставиха на управата, за да изпълни исканията им

05.12.2019 | 08:16 Редактор: Василена Василева

Нов протест в "Александровска" болница. Председателят на синдикалната организация "Защита" д-р Андрей Коцев започва безсрочна гладна стачка до изпълнение на исканията. 

Днес изтича крайният срок, който медиците поставиха на управата на болницата, за да бъдат предприети действия.

Заради окаяното състояние на сгради и помещения в "Александровска" болница, ужасяващите условия на труд и лечение, на 7 ноември медици, студенти и пациенти на болницата излязоха на протест.

"След като разбра, че организираме протест управата на болницата се разбърза и разпространи едно писмо, което ще бъде четено във всички клиники. В него ще бъдат изложени обаче непотвърдени с факти твърдения", обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Андрей Коцев.

Той подчерта, че от "Защита" са изпратили писмо до здравния министър Кирил Ананиев, в което се пита дали е необходимо той да парафира Колективния трудов договор за увеличение на заплатите, за който медиците са се договорили с ръководството на болницата от месеци. И който все още не е подписан.

Лекарите от "Александровска" болница настояват за незабавно финансиране от здравното министерство. Болницата е построена преди 140 години и се състои от 24 сгради. От цялостен ремонт се нуждаят Клиниката по хематология и отделението по алергология, където преди няколко месеца рухна покривът.

От здравното министерство обещаха, че ще отпуснат 800 хиляди лева за ремонт на двете клиники. Лекарите обаче казаха, че средствата са крайно недостатъчни. 

Протестът на медиците ще започне в 14.00 ч. днес. В 14.30 ч. се очаква синдикатът да се срещне с директора на болницата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК