Ново предложение от БСП - субсидията да стане 8 лв. на глас

Парите за партиите бяха орязани драстично от 11 на 1 лев

04.12.2019 | 16:27 Редактор: Юлия Христова
Ново предложение от БСП - субсидията да стане 8 лв. на глас

БСП иска партийната субсидия да скочи от януари и вече е внесла предложение за това между първо и второ четете на държавния бюджет. Социалистите искат да получават по 8 лева на глас.

Те се позовават и на становище на ОССЕ, че поправките, приети през лятото за орязването на парите на левче на глас, застрашават политическия плурализъм, пише dnes.bg.

Мнението е на Службата за демократични институции, човешки права на Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа, обясни Кристиан Вигенин.

"Службата заявява, че измененията драстично намаляват публичното финансиране като в същото време отново въвеждат корпоративните дарения и премахват ограничението за частни дарения. Въпреки че отделни елементи на измененията могат да бъдат приемливи, законодателният пакет в неговата цялост заедно с начина и сроковете на неговото създаване и приемане, предизвикват множество опасения по отношение на принципа на политическия плурализъм", каза той.

По сметки на управляващите до края на годината в бюджета ще се спестят около 14 млн. лв. заради намалената субсидия. От левицата още тогава предупредиха, че средствата, с които ще разполагат партиите при новите условия, ще са крайно недостатъчни за нормалното им функциониране.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК