От НОИ до социалното министерство: Пътят на Бисер Петков преди оставката

Решението му идва ден преди BBC да излъчи филма "Скритите деца на България"

29.11.2019 | 19:59 Редактор: Василена Василева

Министъра на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка, а премиерът Борисов я прие.

В периода 2002-2003 г. Бисер Петков е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет. 

През март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор и до май 2009 година ръководи управление "Осигурителен надзор" в комисията. 

С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. 

Парламентът го преизбира на поста с нов 4-годишен мандат. Става министър на труда и социалната политика в третото правителство на Бойко Борисов. 

След среща с премиера в късния следобед на 11 юни 2018 г. подава оставка заради скандала с майките на деца с увреждания от "Системата ни убива". Именно те се обявяват против оствката и ден по-късно министър-председателят го уведомява, че Бисер Петков следва да продължи изпълнението на служебните си задължения. 

През последните седмици стана обект на атаки заради промените при изплащането на болничните, които предизивкаха недоволство сред синтдикати и работодатели. 

А само преди ден Петков обяви, че спорният въпрос няма да бъде решен до края на годината. 

Отстраняването на министъра идва и ден преди BBC да излъчи филм за социалните услуги за деца без родителска грижа, озаглавен "Скритите деца на България".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК