Два от водоизточниците на яз. "Студена" са отклонени, сочи проверка

Областният управител Ирена Соколова съобщи, че са намерени допълнителни

29.11.2019 | 16:27 Редактор: Василена Василева

Жители на Перник излязоха на протест за втори път от началото на водния режим и заплашиха с гражданско неподчинение. Този път те настояха и за оставката на областния управител Ирена Соколова. В същото време проверка на областната администрация показа, че два от водоизточниците на язовир "Студена" са незаконно отклонени.

Две седмици след началото на водния режим в Перник, жители на града излязоха за втори път на простест и поискаха още оставки. 

Областният управител излезе при протестиращите и ги покани на среща, но те категорично отказаха да влязат в сградата. 

По думите на Ирена Соколова настоящият воден режим не работи, а проверка на областната управа и експерти е показала, че два от водоизточниците на язовира са отклонени по неясни причини.

Соколова съобщи, че са намерени допълнителни водоизточници, които не влизат в язовира. Регионалният министър Петя Аврамова поиска дори по-строг режим на водата - да се пуска само веднъж на ден от 15.00 до 22.00 часа. Причината – старата ВиК мрежа. 

Очаква се до другата седмица специалисти да отклонят част от водата във владайския канал и тя да се влее в язовир "Студена". 

В същото време перничани са притесняват как ще посрещнат празниците.

Репортаж на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК