fallback

Готови ли са болниците да поемат спешните случаи от педиатрията в София?

Според архитектите най-доброто решение е да се направи нова сграда

28.11.2019 | 19:00 Автор: Ивет Арабова

В писмо изпратено до институциите става ясно, че педиатрията в София временно спира работа до 5 януари. Причината - напускането на анестезиолози и педиатри след трагичния случай с починалото тригодишно дете, както и временно отстранената от длъжност доктор Елена Георгиева. В готовност за поемане на спешните случаи са три други болници - "Александровска", "Пирогов" и Националната кардиологична болница.

"В следващите дни ще бъде изградена една стратегия за обслужване на тези пациенти. Ние изразяваме своята готовност този процес да върви гладко", каза проф. Николай Габровски.

Здравният министър Кирил Ананиев назначи проверка в столичната педиатрия и увери, че нито едно дете няма да остане без спешна помощ. Междувременно тричленният състав на ВАС отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България и така даде зелена светлина за възлагането на обществената поръчка за строеж на Национална многопрофилна детска болница. 

От Камарата обръщат внимание на липсата на информация за качеството на бетона и на енергийната ефективност, както и много други проблеми, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"Съдът в момента не се е произнесъл по същество. Ако съдът искаше да се произнесе по същество, трябваше да върне делото на КЗК и да направят експертизи на поръчката, нещо което не се случи", коментира зам.-председателят на Камарата арх. Петкана Бакалова.

Тя е категорична, че обществената поръчка не може да гарантира качеството и безопасността на бъдещата детска болница, тъй като самият строеж е компрометиран. Търгът за строежа на детската болница е за 98 милиона лева. 

"Имаме три предложения за инженеринг. В рамките на месец ще изберем изпълнител и ще тръгнем по процедурата за самото проектиране", строителство и надзор", заяви министър Ананиев. 

Според архитектите най-доброто решение е да се направи нова сграда, която да отговаря на съвременните стандарти за детска болница. От Камарата са категорични, че ще сезират всички национални и европейски институции.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от България
fallback