Обучават 7 000 спешни медици, водещи лекари водят курсовете

Работи се върху цялостно обновяване на спешната помощ в страната

25.11.2019 | 19:09 Редактор: Юлия Христова

Обучение на спешни медици стартира от днес. То има за цел да подобри действията при животозастрашаващи ситуации. Доказани български лекари, специалисти в различни специалности, водят програмата.

За всяка група обучението ще продължава по 5 дни, като включва теоретична и практическа част. За практическата ще се използват високотехнологични манекени. 

Целта на обучението е да надгради основните познания, които имат спешните медици. Обученията ще обхванат десетте основни медицински специалности, знанията за които имат отношение към овладяването на възникналите спешни остри ситуации, в това число влизат хирургия, кардиология, неврология, неврохирургия, общореанимационни мероприятия. 

Здравният министър обеща, че ще работят, освен за обучение на кадрите в спешната помощ, така и за създаване на по-благоприятна среда за работа и възможност за развитие. 

Министърът обясни още, че работят върху едно цялостно обновяване на спешната помощ в страната. Това включва обновяване на центровете и закупуване на нови линейки.

До момемнта са пристигнали 120, като всеки месец се доставят нови по 10 от обикновените и 10 от високопроходимите линейки. Очаква се до 2021 г. да пристигнат всички и да са на терен, готови да спасяват човешки животи. 

Репортаж на Боряна Благоева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК