Борисов от Загреб: Да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион

Премиерът проведе среща с хърватския си колега Андрей Пленкович

21.11.2019 | 12:05 Редактор: Ралица Братанова
Борисов от Загреб: Да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион

От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни.

Това каза премиерът Бойко Борисов в Загреб по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Борисов заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят.

"Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство", каза още той.

Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович.

"Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС", отбеляза Борисов пред Пленкович.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и  икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. 

Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризмът, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката, съобщиха от МС.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страница ни във Facebook ТУК