"Нашите пълководци": Първият български генерал - Сава Муткуров

Той участва активно в делото на 6 септември 1885 г.

15.03.2019 | 14:30 Редактор: Ралица Братанова

Анимационно-документалната поредица "Нашите пълководци“ на сдружение "Българска история“" и ЗАД "Армеец", която представя някои от най-важните български военачалници, се увеличи с един нов бонус епизод.

Допълнителният късометражен филм е посветен на първия български генерал Сава Муткуров, чиито заслуги за Съединението и за развитието на българската армия са неоспорими.

На 15 март се отбелязват 128 години от неговата кончина. Паметта на ген. Муткуров беше почетена във Велико Търново със специална изложба, благотворителна инициатива за събиране на средства за изграждане на бюст на негово име. 

В новия епизод от поредицата са представени интересни данни за живота на генерала. Той всъщност е човекът, който убеждава българския княз Александър І  в каузата на Съединението. 

Муткуров участва активно в делото на 6 септември 1885 г., включен е и във временното правителство. Участник в три войни историята го показва като прям, но честен, и уважаван дори от противниците си.

Както заявява негов биограф: "Той беше и началник, и приятел, и войник и добър гражданин. Нека българската история му определи приличното място в своите страници!“.

Документалната поредица "Нашите пълководци“ е съвместен образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД "Армеец“, който цели да направи родната история интересна и вълнуваща както за по-широката общественост, така и за учениците. 

Проектът е продължение на "Българско военно чудо“, което пресъздаде най-големите военни постижения на армията ни.

Филмите бяха представени на открити уроци по родолюбие пред стотици ученици и предизвикаха страхотен интерес както сред тях, така и сред учителите. Сега обиколката из училищата продължава и с епизодите от "Нашите пълководци“.

Филмите са достъпни за всички и онлайн, а дискове от поредицата се подаряват безвъзмездно за образователни цели. Епизодите могат да бъдат гледани и в социалните мрежи на "Българска история" и ЗАД "Армеец“.

Още интересни подробности за човека, без когото Съединението между Княжество България и Източна Румелия може би никога нямаше да бъде факт вижте във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК