Избраха Симеонов за заместник на Караянчева, ДПС на бунт

В знак на протест партията на Карадайъ напусна пленарната зала, "Атака" също бяха против

20.11.2019 | 11:00 Редактор: Ралица Братанова

Депутатите от ДПС се възмутиха от предложението на "Обединените патриоти" лидерът на НФСБ Валери Симеонов да стане зам.-председател на парламента и в знак на протест напуснаха пленарната зала.

Народните избраници от "Атака", които се отцепиха от патриотите заради отстраняването на лидера си Волен Сидеров от председателството на парламентарната група, също скочиха против избора на Симеонов.

Войната на бившия вицепремиер с ДПС е доста отдавна. Неведнъж Симеонов се е хвалил, че най-големият успех на патриотите е отстраняването на движението от властта.

А до избора на нов зам.-председател от ОП се стигна, след като в средата на септември Явор Нотев от "Атака" беше освободен от поста заради решението му да напусне парламентарната група, както и всички останали депутати на Волен Сидеров.

Като независими те нямат право да се включат в друга група, а според правилника на парламента нечленуващите в групи нямат право да са председатели и зам.-председатели на парламента, не могат да са и на ръководни позиции в парламентарни комисии.

За да не остане ОП без зам.-председател на НС, беше излъчена нова кандидатура и изборът се падна на Валери Симеонов.

Според Павел Шопов от "Атака" обаче това е недопустимо. Той обвини ГЕРБ, че угажда на НФСБ и на ВМРО дори като нарушава Правилника за дейността на парламента.

"Стъпка по стъпка се стигна до това безчестие сега да бъде предложен за заместник един провалил се вицепремиер. Хиляди протестираха миналата година против него и искаха неговата оставка, това бяха национални протести, какво ще си помислят сега и какво ще кажат. Стана като през комунистическо време - беше свален, за да премине на друга работа, както се казваше“, коментира той.

"Ще продължим работата на работата на 44-ото НС на тръни, очаквайки поредния гаф, поредния провал“, предупреди Шопов.

Валери Симеонов определи коментарите на колегите си като "очаквана реакция".

Граждани също изразиха недоволство срещу назначаването на Симеонов, като излязоха на протест пред Народното събрание. Демонстрацията обаче приключи доста бързо. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК