fallback

Радев решава за Гешев в "обозрим срок". Борисов: Не избираме булка, а главен прокурор

Според премиера са искали той да предложи кандидат, за да го "вкарат в капан"

19.11.2019 | 12:53 Автор: Ивет Арабова

Пет дни след като Висшият съдебен съвет избра за втори път Иван Гешев за главен прокурор, президентът Румен Радев заяви, че ще реши в обозрим срок дали да подпише указа за назначаването му. 

"Ултиматуми не приемам никога, ще реша в обозрим срок. Виждате, че не съм човек, който протаква и използва различни машинации", коментира държавният глава. 

Радев лаконично заяви, че отговорът на въпросите стои в Конституцията. Президентът насочи вниманието на журналистите към член 129, алинея 2, където пише, че президентът е длъжен да подпише указа, но срокове за това не се посочват, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Правосъдният министър Данаил Кирилов коментира, че обикновено президентът подписва укази за награждаване на лица за около тридневен период.

Премиерът Бойко Борисов също направи изказване по темата.

"Виждате ли колко са подли и лицемерни и в какъв капан искаха да ме вкарат?! Да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат, че аз съм избрал главния прокурор. Ние не избираме булка, а главен прокурор. Колкото го познават другите, толкова го познавам и аз. Стъпили сме изцяло на професионалните качества", каза министър-председателят.

Борисов заяви, че с Христо Иванов са променили закона, така че прокурорите да си избират прокурор, а съдиите да си избират съдии

Репортаж на Благой Цицелков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback