Трети ноември 1989 г. - емоции от първия протест по време на комунизма

Цветан Томчев се озовава в епицентъра на първата политическа съпротива

10.11.2019 | 14:50 Редактор: Ралица Братанова

Протестите днес са почти ежедневие. Преди 30 години обаче хората не познават това явление. Седмица преди да падне Тодор Живков, в София се провежда първото протестно политическо шествие, каквото градът не е виждал от повече от 40 години.

3 ноември 1989 г. Около 2000 души се събират на първия протест по време на управлението на Тодор Живков. Начело са актьорът Петър Слабаков, зоологът Петър Берон, химикът Пирин Воденичаров и др. 

В 17:00 часа шествието тръгва, а тълпата ентусиазирано запява "Хубава си моя горо".

29-годишният тогава фотограф Цветан Томчев се озовава в епицентъра на първата политическа съпротива. 

"Аз просто бях един млад любопитен човек, който беше оформен като характер, вярвах, че комунизмът никога няма да свърши, че имам още 5 години да работя за софийско жителство", споделя той.

Целта на опозиционната проява на наскоро основаното движение "Екогласност" е демонстративно връчване на подписка в парламента срещу хидростроителство в Рила. 

В началото младият Томчев се страхува. Набира смелост да снима открито едва след като се събират повече хора. Първата снимка прави скришом. Събитието е заснето от много малко фотографи. Сред тях освен Томчев е и Волен Сидеров. Седмица по късно идва 10 ноември. 

Репортаж на Стоян Тричков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК