Българите подкрепят брака, но и броят на разводите расте

10% от двойките стигат до второ или трето разтрогване

07.11.2019 | 19:46 Редактор: Кристина Крумова

Според последни проучвания българите продължават да подкрепят брака като институция. Ето какво сочи статистиката:

Близо 30 хиляди са сватбите през 2018 г., което е с над 368 повече спрямо предходната година. И въпреки че сватбите са 3 пъти повече от разводите, броят на официалните разтрогвания също расте. Имаме регистрирани повече от 10 хиляди развода или със 185 повече от тези през 2017. 

В над 60 на сто от случаите разтрогването на брака става по "взаимно съгласие". А заради "несходство в характерите" 26% си казват край. Има такива, които стигат и до втори, или трети развод: това са 10% от българските двойки. 

Данните показват, че преди да сключат брак, все повече хора изчакват да навършат определена възраст и да помъдреят. За една година средната възраст на подписалите се увеличава с 3 месеца както за мъжете, така и за жените. 

Българинът сключва брак на 31 год и 7 месеца. Жената се решава на 28 и 7 месеца. 

Статистиката показва, че средната продължителност на брака у нас е 15 години и 9 месеца.

Друго обаче може да бъде забелязано при една от най-емблематичните двойки в българската естрада- Мими Иванова и Развигор Попов – заедно повече от 40 години. 

"Жена, ако не гълчи и мъж, ако не мълчи, не става брак", с хумор споделя Развигор.

Въпреки многото шеги двамата смятат, че бракът е сериозна стъпка и съветват всички млади, решили се на нея, да не бързат.

Мими Иванова казва, че е важно да не правиш експерименти, просто да си сигурен, че това е твоята половинка и оттам нататък да не си мислят, че това е лесно нещо. 

"Напротив – отговорна мисия е, да създадеш, да възпиташ деца, да оставиш поколение", продължава певицата.

Репортаж на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК