Хора в клетка за седмица пред НС заради фермите за кожи

Целта им е да напомнят за страданието на животните

06.11.2019 | 09:38 Редактор: Василена Василева

Десетки доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката до сградата на парламента с столицата. Целта е да напомнят за страданието на животните във фермите за ценни кожи. 

Доброволците ще се сменят в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек. Пърформънсът се организира от Сдружение КАЖИ и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи. 

"Чрез тази протестна демонстрация искаме да напомним, че именно през месец ноември ще бъдат убити стотици хиляди животни у нас. Те се използват само и единствено за кожени палта и модни аксесоари. Тяхното месо не се използва за храна", отбеляза пред Bulgaria ON AIR организаторът на инициативата Петя Алтимирска.

Очаква се в парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата комисия (по взаимодействие с неправителствените организации), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

По данни на БАБХ в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. 

Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. 

"На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година", посочи още Петя Алтимирска.

Организаторите посочват, че част от хората в клетката до парламента ще са известни артисти, музиканти и художници.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК