Maлинов пред Bulgaria ON AIR: Говорих с Путин и Решетников за България

Обвиненият в шпионаж се завърна от Москва, където беше награден от руския президент

05.11.2019 | 15:35 Редактор: Ивет Арабова

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов се завърна от Москва, където получи наградата "Дружба" лично от президента Владимир Путин. Председателят на движение "Русофили" беше в руската столица с разрешение от български съдия, въпреки забраната да напуска страната. 

Само пред Bulgaria ON AIR той заяви, че при визитата си е разговарял и с президента на Русия Владимир Путин, и с дългогодишния разузнавач на Кремъл Леонид Решетников, който пък има забрана да влиза в България в следващите 10 години. А Кремъл предупреди за "пагубни последици", ако Малинов бъде преследван за това, че е бил в Москва и е получил наградата, предаде руската агенция ТАСС.

"Говорихме си за България, за "Русофили", за стратегии, за тактика, за пътища, за нашите държавници, за икономиката, за духовните, за културните връзки и аз твърдях, че това са по-важните неща. Хубав разговор се получи", разказа Николай Малинов.

Той потвърди, че се е видял и с Леонид Решетников. 

"Даже заради него в неделя като бях на изповед и на причастие при патриарха, ме наказаха за тежка петимия, защото такава сланина хубава извади украинска, че не се сдържах", обясни Малинов.

"Очаквах да ми снемат изобщо тази забрана за пътуване, тъй като в края на краищата аз съм публична личност и в Русия, и в България, контактите ми са публични, позициите ми са публични. Не смятам Русия за вражеска държава, за да бъдеш неин шпионин или да има някакви организации да са обявен и за такива, но да не влизам в процесиални въпроси. Всички бяха загрижени, всички казаха, че ще помагат, ще подкрепят – от външно министерство до администрацията на президента и самия Путин", каза още той. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК