България избра! Донесе ли балотажът изненади по места?

Йорданка Фандъкова запази кметския си пост в столицата

04.11.2019 | 07:35 Редактор: Василена Василева

Йорданка Фандъкова е кмет на София. Това решиха избирателите след балотажа ѝ с Мая Манолова. На места изборите на втори тур не донесоха изненади, но имаше и неочаквани победители. 

Според председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, обновлението в партията ще продължи, като предстои анализ на резултатите. 

В по-шарените общински съвети щели да споделят отговорността, а в градовете, които губят, партията била първа политическа сила и с най-голяма група в местния парламент. 

Йорданка Фандъкова, която запази кметския си пост в столицата, пък заяви, че ще изпълни ангажиментите си и ще представи нова структура на управление. 

Опонентът ѝ в надпреварата за кметския пост Мая Манолова обяви, че ще коментира резултатите след официалното им обявяване и определи предизборната кампания като нечестна. От щаба на Манолова заявиха, че ще оспорват честността на вота заради сигнали, които имат от застъпници и граждани за купуване на гласове. 

А за натиск от ГЕРБ в предизборната кампания обавиха и от ДПС. 

От БСП оставиха коментара си за деня след вота заради изчакване на повече резултати. А загубата по места от ГЕРБ, по думите на Борисов, е дошла заради силни мажоритарни кандидати. 

Вече е ясно и разпределението на районните кметове в София - 12 на ГЕРБ, 8 на "Демократична България", 1 от БСП и трима независими. 

Конкретно за Благоевград и поражението на Атанас Камбитов, Борисов посочи като една от причините разпространения запис от танци на досегашния кмет с банкнота на челото. 

Спечелилият независим кандидат с подкрепата на БСП Румен Томов обяви, че първо ще работи за обръщане на администрацията към проблемите на хората и човешко отношение. 

Кандидат на БСП спечели и в Русе. Пенчо Милков обяви, че веднага започва да работи за единението на русенци. А в Плевен настоящия кмет Георг Спартански запази поста си. 

Окончателните резултати от вота трябва да бъдат обавени от ЦИК до 48 часа след края на изборния ден.

Вижте още в репортажа на Гита Манолова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК