Над 100 сигнала за изборни нарушения и обвинения срещу 25 души

Ниска избирателна активност в страната

03.11.2019 | 15:55 Редактор: Тодор Петров

С десетки сигнали за нарушения, полицейски акции срещу купуването на гласове в страната и сравнително ниска избирателна активност - така протича до този час балотажът за местната власт. 

Прокуратурата разследва 128 сигнала за изборни нарушения, повдигнати са обвинения срещу 25 души. Две от жалбите са за купуване на гласове в Плевен и София. 5 от сигналите в ЦИК са за купуване на гласове в София, 2 са проверени и се е оказало, че не са верни, информира репортер на Bulgaria ON AIR. 

В редакцията на Bulgaria ON AIR получихме сигнал, че в секции в София се давали предварително маркирани бюлетини, но подобен сигнал в ЦИК не е подаден до момента. 16 са постъпилите сигнали за нарушения на избирателни права, 16 нарушения са отчетени за публикуване и оповестяване на социологически проучвания през изборния ден.

Получена е жалба, че неизвестно лице в Сунгурларе е карало избирателите да снимат бюлетините, след като са гласували. От СИК съобщиха, че такова лице не е забелязано. 

"До 2 дни ще е ясно колко хора са упражнили своя глас. 3 996 000 души имаха право да гласуват на втори тур в страната. Днес имахме повече сигнали за нарушения за агитация и за купуване на гласове", каза пред репортер на Bulgaria ON AIR говорителката на ЦИК Таня Цанева.

Към 12:30 часа са гласували 18,26% от имащите право на глас. Най-голяма е избирателната активност в монтанската община Георги Дамяново - 56,79%.

Очаквано най-ниска е избирателната активност във Варна, където тя бе много ниска и на първия тур. В момента тя е около 10,5%, а почти същата е и в Пловдив.

В София избирателната активност е под 15%, а почти същата е тя в Плевен, Русе и Благоевград.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК