С какви гуми да посрещнем студеното време?

Гумите втора употреба носят риск за шофьора

30.10.2019 | 08:46 Редактор: Ивет Арабова

Заради очакваната рязка промяна на времето Пътна полиция алармира да тръгваме на път само с предназначени за зимни условия МПС-та.

"Винаги сме държали да имаме адекватно отношение към гумите, които се използват. Тази сутрин в 6 часа температурите бяха 7 градуса. Летните гуми са произведени от материал, който променя своите характеристики при температури под 7 градуса. Каучукът се втвърдява и става по-опасно". Това каза в "България сутрин" Стоян Панчов oт Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизатори на гуми.

Той обясни, че при понижението на температурите сутрин сцеплението на лятната гума води до намаляване на спирачния път.

"Зимните гуми са изработени от специални каучокови смеси, които позволяват запазване на еластичността. Профилът им също е набразден, което има огромно значение за по-добрия спирачен път" ,обясни той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

По думите му смяната на летни със зимни гуми трябва да започва към средата или края на октомври месец, а не да се чака законовия срок.

"Новите гуми имат от 8 до 9 мм дълбочина на протектора, а тези, които са втора употреба, се износват. При тях браздичките силно са намалели и дълбочината им е под 1 мм. В редица европейски страни има ограничение за ползване на зимните гуми, когато тази дълбочина е под 4 мм. Гумата втора употреба е изключително голям риск, тъй като не се знае къде и как е използвана", каза още Стоян Панчов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК