fallback

Европа ни осъди за неспазване на екологичните норми

Засега глоби няма, а най-големи са нарушенията на Франция

25.10.2019 | 16:52 Автор: Василена Василева

Три държави от ЕС, сред които е България, са осъдени за превишаване на нивата на азотен диоксид, става ясно от решение на Европейския съд. Другите две страни са Франция и Полша. Засега трите държави няма да плащат глоби, като са им дадени срокове за решаване на проблема с вредните емисии, пише Automedia.bg

В изявлението си Европейският съд отправя най-сериозни критики към Франция, която "систематично и упорито" нарушава границите на замърсяване от 2010 г. насам. В изявлението на съдебната институция се казва, че страната е надвишила нивата на азотен диоксид, които са причинени най-вече от изгорелите газове от дизелови двигатели, в дванадесет зони.

Решението е най-новото от поредица от съдебни действия на Европейската комисия срещу държави-членки, които не спазват стандартите за качеството на въздуха. Пред съдебни искове са изправени още Германия, Унгария, Италия, Румъния и Великобритания.

Според Йенс Мюлер, експерт във Федерацията по транспорт и околна среда, заключението на Европейския съд е причина френското правителство да започне работа по разрешаване на проблема. 

Предполага се, че част от мерките, които ще бъдат предприети от френските власти, са създаването на градски зони, в които да се допускат само определен тип автомобили, развиването на програми за споделено пътуване, както и засилване на контрола върху превозните средства. В съобщение на правителството се посочва също, че трябва да бъдат редуцирани и емисиите от плавателните съдове покрай големите пристанища в страната.

Движението на автомобили с двигател с вътрешно горене на територията на Франция също се очаква да бъде забранено. По-рано тази година министърът на транспорта на страната Елизабет Борн съобщи, че мярката, част от закона за мобилността, трябва да бъде факт до 2040 г.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК  

fallback
Още от България
fallback