Гешев във ВСС: Част от 107-те въпроса към мен целят компрометиране

Получен бе сигнал за бомба по-малко от час преди заседанието

24.10.2019 | 13:07 Редактор: Юлия Христова

Продължава изслушването на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Той отговаря на общо 107 въпроса, част от които свързани с делото "КТБ" и това срещу Десислава Иванчева. 

На заседанието присъстват 23-ма от 25-имата членове на ВСС. За да бъде избран за поста на главен прокурор, Иван Гешев трябва да получи поне 17 гласа в своя подкрепа. 

"Част от тези писмени въпроси целят компрометиране на процедурата и на кандидата", каза Гешев във ВСС.

Междувременно стана ясно, че е подаден сигнал за бомба в сградата на Висшия съдебен съвет, обяви представляващият Съвета Боян Магдалинчев по време на заседанието, докато тече изслушването на Гешев.

Сигналът за бомба дойде малко по-малко от час преди заседанието, на което кадровиците изслушват Иван Гешев. Непознат глас е позвънил на телефона на секретаря на ВСС и е заявил, че в сградата има взривно устройство, което ще избухне след 30 минути. Последвала е и реплика на арабски език.

Въпреки това единодушно членовете на ВСС решиха да продължат заседанието, а главният прокурор определи случая като "опит за прекъсване на процедурата", информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Иван Гешев се пошегува, че очевидно има още 30 минути за своето изложение. В него като мотиви за поста той изложи доверието, което му е гласувано от прокурорите. Зад атаките срещу него в последните месеци той видя политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Ако се откажел от кандидатурата си, това означавало, че го е страх от тях. Гешев заяви, че няма да позволи да му казват какво е истина и какво е лъжа.

В столицата се провеждат и два протеста "за" и "против" кандидатурата на Гешев. Подкрепящите Иван Гешев са се събрали на улица "Екзарх Йосиф" пред сградата на ВСС, а противниците му са блокирали Орлов мост.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК