Колко важна е психологическата помощ при борбата с рака?

От Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания помагат при терапията

23.10.2019 | 20:32 Редактор: Ивет Арабова

Всяка година близо 35 000 българи получават коварната диагноза – рак. Освен медицинското лечение, в битката с болестта особено важна е и психологическата помощ. 

Преди 10 години Милена Хаджийска е диагностицирана с рак на гърдата.

"Първата мисъл, когато ми беше поставена диагнозата, беше, че ще умра. Това е първата мисъл, която минава на всеки човек, когато чуе тази диагноза", споделя тя. 

Признава, че освен медицинското лечение, в битката с рака не по-маловажна е и психологическата помощ, която е успяла да я измъкне от шока и да я изправи на крака. 

И ако през 2009 г. психологическата подкрепа не е била част от лечението на онкоболните, то днес тя заема основно място в цялостната терапия, за което помагат и от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. 

"Истината е , че болният човек има нужда от усещането, че се грижат за него, че го разбират, че покриват основните му потребности, голяма част от тях немедицински", обяснява Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Kакви са иновациите в онколечението и какво е мястото на немедицинската грижа в цялостния терапевтичен процес, вижте в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК