След фалита на "Томас Кук": Зов за спешни мерки в защита на хотелиерите

От организацията искат работна среща с премиера

15.10.2019 | 15:35 Редактор: Ралица Братанова
След фалита на

Финансови облекчения, рефинансиране на кредити, увеличаване на сумата за реклама чрез туроператорите са част от предложенията на Националния борд по туризъм /НБТ/ към правителството за спешни мерки за преодоляване на последствията върху българския туристически сектор заради фалита на туроператорската компания "Томас Кук".

С предложенията се цели да се предотвратят негативни процеси за българската икономика и да се гарантира устойчивото развитие на туризма през следващите години, посочват от НБТ.

Възможността за финансови облекчения е във връзка с обстоятелството, че при издадените фактури от хотелиерите се дължи ДДС в рамките на месеца и корпоративен данък върху суми, които няма да бъдат изплатени по независещи от тях причини, пише Investor.bg.

От организацията настояват и за възможност за рефинансиране чрез Българската банка за развитие на кредитите към частни банки, които част от собствениците няма да могат да обслужат, а това би довело до възможни фалити.

В писмото от НБТ оценяват като навременни и ефективни действията и ангажиментите на министър Николина Ангелкова, предприети във възникналата кризисна ситуация.

В писмо до премиера, до министрите на финансите и на туризма от организацията искат работна среща, на която да представят предложенията.

Припомняме, че след британския туроператор "Томас Кук", който прекрати дейността си на 23 септември, и "Астрал холидейз" обяви несъстоятелност след 24 години присъствие на българския туристически пазар.

От туристическия бранш призовават правителството да вземе мерки за спасяването, както на хотелиери и доставчици, така и на следващия летен сезон.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК