Почина големият български музикант Милчо Левиев

Ученик е на Панчо Владигеров, кариерата му започва в Пловдивския драматичен театър

13.10.2019 | 12:40 Редактор: Ралица Братанова

На 81 години почина големият български джаз-музикант Милчо Левиев. Освен че донесе световна слава на България, той е музикантът, който накара публиката по целия свят да ритмува заедно с него в неравноделен такт.

Роден е в Пловдив, завършил държавната консвератория в София, живял е 20 години в САЩ, гражданин на света, прославил България с музиката си. 

Милчо Левиев неведнъж е казвал, че няма джаз, няма класика, има само музика. 

Ученик е на Панчо Владигеров. Кариерата му започва в Пловдивския драматичен театър. От 1962 до 1966 година е диригент на Биг бенда на Българското национално радио. 

Работи и като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония. По идея на Радой Ралин създава групата "Джаз Фокус" 65, с която гастролира в страната и чужбина. 

През 1970 година напуска родината и заминава за Лос Анджелис. Работи с най-големите имена в света на джаза. Неговата музика звучи и във филмите "Отклонение", "Иконостасът", "Един снимачен ден", "Понеделник сутрин".

Организира много майсторски класове. Носител е на редица престижни отличия от световни фестивали и на орден Стара планина. Номиниран е за "Грами". 
Издава автобиограчна книга "Артистът не е самотен остров". И сам се отказва от званието Почетен гражданин на Пловдив заради разочарование от отношението на града към него.

Милчо Левиев почина след тежко боледуване в болница в Солун, където прекарва последните години от живота си със съпругата си Вики Алмазиду.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК