Нарастването на случаи на домашно насилие - трайна тенденция

В България липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите

11.10.2019 | 15:10 Редактор: Ралица Братанова
Нарастването на случаи на домашно насилие - трайна тенденция

В последните пет години се наблюдава трайна тенденция за нарастване на случаите на домашно насилие.

Жертвите, потърсили помощ и получили ограничителна заповед от съдилищата в страната, през 2015 г. са били 2 121, през 2016 г. - 2 323, през 2017 г. - 2440, през 2018 г. - 2 981, а за първите шест месеца на тази година са 1 563.

Това отчита МВР шефът Младен Маринов в писмен отговор на депутатски въпрос, пише Dnes.bg.

В същото време той признава, че в България липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите на домашно насилие. Неправителствените организации, ангажирани с жертвите на тормоз в семейството, ползвали свои системи.

В МВР се събират статистически данни за извършени престъпления като убийства, изнасилвания, тежки телесни повреди, блудства, които могат да бъдат основани на пола, но не и за жертви на домашно насилие, защото това не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Маринов уверява, че всеки полицай може да помогне на жертва на домашно насилие, а при нужда полицейските патрули съдействат за транспортирането ѝ в кризисен център за настаняване.

В страната функционира и 24-часова гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие.

МВР обаче не разполага с информация колко от пострадалите са настанени в кризисни центрове, защото управлението им се осъществява от неправителствени организации.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.