"Еврохолд" инвестира 270 млн. лв. в ЧЕЗ до края на 2020 г.

Понякога се налага бизнесът да обучава регулаторите, заяви Асен Христов

09.10.2019 | 17:38 Редактор: Тодор Петров

"Еврохолд България", която е в процес на придобиване българските активи на ЧЕЗ, планира да инвестира 270 млн. лв. за обновяване и управление на електроразпределителната мрежа на "ЧЕЗ България" до 2020 г. и още 260 млн. лв. през следващия регулаторен период, съобразно изискванията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заявиха от холдинга по време на пресконференция.

Представителят на Надзорния съвет на "Еврохолд България" Асен Христов заяви, че сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ от "Еврохолд България" се очаква да приключи до началото на 2020 г.

Според него сделката ще получи зелена светлина, след като бъде одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Христов заяви още, че външният фактор, който може да окаже негативно влияние върху успешното завършване на сделката, е свързан по някакъв начин с факта, че чешката енергийна компания CEZ е един от кандидатите за стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене".

Председателят на НС на "Еврохолд" добави, че групата не предвижда други придобивания на енергийни компании и не възнамерява да развива бизнес в сферата на производството на енергия, а по-скоро ще се стреми да стимулира това производство на ниво домашно генериране на електроенергия.

Той обърна внимание и на КЕВР, като подчерта, че опитът на холдинга с регулаторите показва, че те също приемат пазарните новости и се съобразяват с тях.

"Понякога се налага бизнесът да обучава регулаторите. Регулаторите защитават интересите на потребителите, но без бизнеса няма да има потребители", посочи Христов, цитиран от Investor.bg.

По неговите думи "Еврохолд" ще бъде по-добър собственик на мрежата от самата "ЧЕЗ България".

Харесайте страница ни във Facebook ТУК