Броят на длъжниците у нас намалява, сочи проучване

Те са с 38% по-малко на годишна база

08.10.2019 | 19:10 Редактор: Василена Василева
Броят на длъжниците у нас намалява, сочи проучване

С 38% на годишна база намалява броят на новите длъжници у нас. Това показват данните на Асоциацията на колекторските агенции за първите 6 месеца на годината. 

Проучването се провежда от независимия институт за маркетингови изследвания "Ипсос България" по поръчка на Асоциацията. 

И още – с близо 350 лв. се свива средният размер на дълговете, а изкупените задължения са два пъти повече. Основната причина за спада в задлъжнялостта на населението е подобряването на макроикономическата среда и повишаването на финансовата култура на българите, коментират от асоциацията.

Средният размер на дълга на потребителите, който миналата година надхвърли психологическата граница от 1000 лева, през първото полугодие на тази година слиза в по-ниския диапазон и се равнява на 815 лева.

С 4% са нараснали задълженията за комунални услуги. През първото полугодие на миналата година 1% от задълженията на българина са били за плащане на сметки, а през тази година – процентите са 5. 

Средният длъжник пък отново попада в категорията до 30-годишна възраст, мъж е и има средно или висше образование. Най-често е от Благоевград или Варна и е зодия рак.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК