На избори с досие: Осъдени и арестанти в надпреварата за местната власт

Част от претендентите за постове ще чакат резултатите под стража

08.10.2019 | 18:08 Редактор: Василена Василева

Осъждани и арестанти са сред кандидатите за местните избори в няколко общини. Част от претендентите за постове ще чакат резултатите под стража.

Няколко имена, известни на съдебната власт, искат да влязат в местната. Кандидат за кметския стол в столицата е осъдената на първа инстанция Десислава Иванчева. Макар и със забрана да напуска дома си до решението на апелативните магистрати, бившият кмет на район "Младост" се впуска в изборната надпревара. При това за втори път. 

На европейския вот през април Иванчева участва като независим кандидат. 

За поста, от който Иванчева беше свалена с белезници – кмет на район "Младост", пък ще се бори нейният бивш заместник Биляна Петрова, която също е с присъда и очаква крайното решение на инстанциите под домашен арест.

Друг кандидат с вече излежана присъда, ще се бори да застане начело на Бургас. В досието си обаче Ивайло Дражев не вижда пречка пред политическото му бъдеще. 

В местния вот влизат и други познайници на полицията като Венцислав Ангелов, който ще се състезава в Русе и бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който този път ще участва в надпреварата за Бяла Слатина. 

По закон у нас лицата с излежани или неокончателни присъди имат право да се явяват на избори. Избирали ли сме ги обаче? 

Качество или не - арестанти и бивши затворници до голяма степен имат същите права като тези на останалите кандидати за вота. 

В полза или вреда е досието по пътя към властта, ще стане ясно на 27 октомври.

Репортаж на Христиана Стефанова.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК