Математически сборник, пълен с обидни думи, смути родители

Числа са наречени с необичайни имена - "побъркан", "досаден", "коварен"

04.10.2019 | 17:41 Редактор: Ралица Братанова

Обидни думи в помагало по математика за 4 клас, издадено преди седем години, смутиха родители. Сборникът е за извънкласни дейности и се казва "Умник-математик". В условията на задачите интересни числа са наречени с необичайни имена -"побъркан", "досаден", "коварен" и други.

За да обясни интересни зависимости при различни числа, сборникът предлага да ги наричаме по определен начин, за да ги различаваме. 

Едно число ще наричаме "дебилно", ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите.

Четирицифрено число ще наричаме "побъркано", ако една от цифрите му е равна на произведението на останалите три. Този подход не се харесва на всички преподаватели.

Автори на помагалото са преподаватели от СМГ. Те уверяват, че не са имали лоши намерения и не съжаляват за подбора на думи. 

В сборника им има герои като Куку, Хахо, Пипи, Сопольо, Мольо и Льольо. И децата ги харесват. Преподавателките признават, че напоследък родителите са станали особено активни и компетентни, когато става дума за учебно съдържание. 

Учебното помагало не е одобрено от Министерството на образованието и науката, тъй като оттам одобряват само задължителните сборници. Дали да се използва в учебния процес, се решава от учителите и директорите в различните училища. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК