Проект за 164 млн. лева модернизира Спешната помощ у нас

Кирил Ананиев връчи ключовете на 25 нови линейки

03.10.2019 | 14:06 Редактор: Ралица Братанова

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев връчи ключовете на 25 нови линейки, осигурени в рамките на проекта за модернизиране на Спешна помощ у нас. Проектът е на стойност близо 164 млн. лева.

Оборудваните линейки са за центровете за спешна медицинска помощ в Кърджали, Търговище, Хасково, София, Варна, Благоевград, Ловеч, Добрич, Видин, Монтана, Габрово, Враца, Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и Плевен.

По проекта досега са осигурени 82 нови линейки, като до края на тази година се очакват още 70, каза министър Ананиев. Общият брой линейки, предвиден по проекта, е 400, припомни министърът и увери, че те ще бъдат доставени до октомври 2021 година.

Към момента Министерството на здравеопазването е сключило три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила, като предстои да бъде обявена нова процедура за 42 високопроходими линейки, тъй като постъпилите оферти по поръчката не са отговаряли на изискванията. 

Всички линейки разполагат с най-съвременно медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, а гаранционният срок и на колите, и на апаратурата в тях, е 5 години, посочи още Ананиев, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Големият инвестиционен проект се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа).

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК