България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търговците на горива гневни, правят протест като "жълтите жилетки"

Симо Симов: Искаме гласуване на Закона за изменение и допълнение

03.10.2019 | 08:53 Редактор: Ивет Арабова

Силата на монопола все още въпрепятства развитието на пазара. Това обявиха от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива. Те се събраха тази сутрин пред Народното събрание, облечени в жълти жилетки. 

"Все още не сме излезли на протест. Днес ще имаме пресконференция в 12 часа в БТА. Законът за изменение и допълнение е новото, което успяхме да изработим. Този закон ще бъде работещ и ще е в полза на бизнеса. Сегашният закон изисква регистация, която ни поставя в невъзможност заради високите финансови бариери - нужна е 500 000 лева банкова гаранция." Това каза Симо Симов от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива в ефира на "България сутрин".

Търговците на горива коментират още, че в закона трябва да бъдат регулирани и други неща - например исканията за вместимости.

"Toзи закон ще ни ощети, той е вреден и за потребителите. Има някои машини, които не могат всеки ден да ходят до бензиностанция. По малките населени места има райони, където в периметър от 30 км няма бензиностанции", каза друг представител на търговците пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Днес ще се настоява за ново спиране на наредбата и Законът за изменение и допълнение да влезе за гласуване. 

"Ако не получим отговор до една седмица, започваме да протестираме масово и всеки ден", отсече Симо Симов.

Вижте видеото с целия разговор с търговците на горива.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК