fallback

Поставят външни дефибрилатори на места със струпване на хора

БЧК се цели намаляване на смъртните случаи при проблеми със сърцето

29.09.2019 | 14:00 Автор: Юлия Христова

Представители на институциите и неправителствени организации се обединиха около идеята да се поставят автоматични външни дефибрилатори на местата, където има струпване на повече хора. С тази инициатива на Българския Червен кръст се цели намаляване на смъртните случаи при проблеми със сърцето.

400 000 души намират смъртта си заради сърдечен арест в Европа за една година, в България те са около 10 000. Голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първата минута от инцидента, шансът пострадалият да оцелее е почти 90%, разказват от БЧК. 

Външните дефибрилатори биха помогнали броят на спасените да бъде по-голям. Те могат да бъдат поставени близо до стадиони, летища, в полицейски коли, в метрото. В някои държави от Източна Европа има общо 150 хиляди автоматични външни дефибрилатори. 

От допитване, инициирано от фондация "Първите три минути", в което са участвали 3334 човека се вижда, че над 90 % от хората вярват, че поставянето на дефибрилатори на обществени места е добра инвестиция. Работата с дефибролаторите не е трудна. Почти всеки може да спаси човешки живот, достатъчно е да слуша инструкциите.

Един от тези животоспасяващи апарати струва по около 3000 лв. 

Днес бе поставен дефибрилатор във фоайето на Българския червен кръст. Такива има и във Физическия факултет на Софийския университет. Още три външни дефибрилатора са поставени в три от базите на Планинската спасителна служба.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback