АИКБ настоява: Първите три дни от болничните да станат неплатени

Заради нарастващи злоупотреби бизнесът предприема крайни мерки

19.09.2019 | 19:20 Редактор: Ралица Братанова

Първите три дни от болничните да станат неплатени. Това предлагат работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал. Причината са нарастващите злоупотреби с фалшиви болнични листове. 

Работниците не са съгласни с предложението на бизнеса.

Причината за искането да не се плащат болнични първите три дни е техният голям брой през тази година. Работодателите твърдят, че точно тези тридневни болнични листове са най-чести.

Заради ръста на болнични ще се обсъжда и вариант първите три дни да се поемат от самия работник, не от работодателя. За тази година НОИ прогнозира, че ще има 3,5 млн. болнични листове, заради което изрази безпокойство. 

Въпросната тема дори накара премиера Бойко Борисов да заплаши с арести лекарите, за които бъде установено, че издават фалшиви болнични.

Според НОИ изплатените обезщетения за нетрудоспособност през 2018 г. са се увеличили с двуцифрени проценти. А броят на работодателите, плащали болнични за миналата година, е нараснал от 16 на 24 на сто. 

Изплащането на болничните струва на работодателите около 200 млн. лева на година. Експерти дори предлагат злоупотребите с болнични да се криминализират. 

Вижте още в репортажа!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК