Евангелистките църкви в България се разграничиха от Даниел Хъл

Не бил ръкоположен от тях, пише в писмо до медиите

14.09.2019 | 17:17 Редактор: Василена Василева
Евангелистките църкви в България се разграничиха от Даниел Хъл

След ареста на британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия, евангелските църкви в България се разграничиха от него.

В писмо, изпратено до медиите, обединени евангелски църкви (ОЕЦ) излязоха с общо изявление, в което се казва, че с тревога се проследява разследването на журналиста от BBC Пол Кениът, свързано с британския гражданин Даниел Ериксън-Хъл, който през 2017 г. е осъден в родината си за педофилия, а понастоящем осъществява религиозни дейности в България.

В писмото се казва, че Хъл не е свещенослужител на никое регистрирано вероизповедание от състава на ОЕЦ. "Не ни е известно кой и в какво качество го е ръкоположил за духовен работник или го е упълномощил да провежда служби в района на град Сливен. Не сме запознати със случая и не можем да вземем отношение относно религиозните дейности, осъществявани от британския гражданин.

Още по-малко можем да обсъждаме личния живот на човек, когото не познаваме. Намираме обаче за абсолютно недопустимо каквото и да е посегателство срещу детската личност. Осъждаме педофилията и я заклеймяваме като тежко престъпление, намерило място в закона именно поради морала, който християнските ценности са вдъхновили в обществото ни."

В писмото също се подчертава, че членуващите в ОЕЦ деноминации поддържат особено висок стандарт при обучаване, разпознаване и ръкополагане на свещенослужители.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК