Хиляди се стичат към Кръстова гора, за да се молят за най-съкровените си желания

През последните години все повече чужденци също посещават местността

13.09.2019 | 15:57 Редактор: Ралица Братанова

В навечерието на Кръстовден хиляди се стичат към Кръстова гора, за да участват в богослужението под звездите, което започва в полунощ. Хората идват, за да измолят за най-милото.

"Доведе ме едно огромно мое желание да имам деца, което още не се е осъществило. Дойдох да помоля Бог, Божията майка и всички светии да ми помагат, тъй като ми предстои втори инвитро опит", сподели Стойка пред Bulgaria ON AIR

Отец Серафим разказа, че според легендата на това място е заровен част от кръста Христов, който е намерен от Константин Велики и разделен на няколко части, едната от които остава в Йерусалим, Рим, а другата в Константинопол. 

"Когато Константинопол е завладян, те вземат това парче от Кръста Господен, монасите от Бачковския манастир го откупуват", обясни той.

Заради честите набези над манастира монастие местят парчето от кръста Господен в Кръстова гора. От тогава до днес хиляди идват всяка година, за да му се поклонят. В последните години насам се отправят и стотици гърци, руснаци и японци. 

"Славата на това място все повече нараства заради тези чудеса, които Бог изобилно изписва над вярващия народ", допълва отец Серафим.

Силната и конкретна молитва е ключът към чудото, уверени са духовниците на Кръстова Гора, предаде репортерът Благой Цицелков.

А всички, които нямат възможност да посрещнат утрешния празник на Кръстова гора. 

Могат да отидат в столичния квартал "Лозенец" в храма "Въздвижение на Св. Кръст Господен", където точно в 9 часа ще започне тържествена литургия.

Снимка: Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК