Протест пред БНР след временното сваляне на Силвия Великова от ефир (Видео+снимки)

Скандалът отекна и в парламента, Борисов и Нинова с позиции

13.09.2019 | 12:51 Редактор: Тодор Петров

В рамките само на 24 часа ръководството на БНР отстрани и върна водещия на сутрешния блок на "Хоризонт" и съдебен репортер - Силвия Великова. Обявеният протест на колеги обаче се състоя.

Колеги от различни медии се обявиха в подкрепа на Великова и в защита на свободата на словото. 

Временното ѝ отстраняване идва след решение на новоназначния директор Николай Кръстев, който обясни, че в случая става дума за длъжностната характеристика на Великова. Тази сутрин той е разпитан от Управителния съвет на БНР и е коментирал подробности относно това, че случващото е било заради промяна на графиците на водещите. 

УС на БНР излезе с позиция, че споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми.

Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев е гарантирал, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването "Преди всички" на програмата.

Програмата на БНР днес е била стопирана между 6 и 11 часа днес, което е прецедент в историята на радиото. Съветът за електронни медии се самосезира и в момента се води проверка на случая.

Самата Силвия Великова не присъства на протеста, за да не бъде обвързана с неговата организация.

Скандалът отекна и в парламента. Бойко Борисов заяви, че е позвънил лично на Великова, за да разбере какво се е случило. Премиерът каза пред журналисти в Русе, че не е стъпвал в радиото 10 години и не познава директора му, но смята, че това се прави нарочно.

Той заяви, че като председател на ГЕРБ може да поиска оставката на този директор през парламента, ако журналистката не бъде възстановена на работа.

От левицата пък излязоха с остра декларация в защита на свободата на словото. Корнелия Нинова разкритикува премиера, че изказванията му се разминават.

"Вчера беше опозицията, днес е журналистиката. Утре на кого ще запушите устата? Мракобесие и диктатура в 21 век в сърцето на Европа. Днес е денят за неудобните въпроси", заяви Нинова.

Вижте още в Репортажа на Гита Манолова!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК