Бойко Борисов : България не се е отказвала от Шенген

Обяснението идва след изразената готовност от Гърция да ни подкрепи за влизане в пространството

12.09.2019 | 18:11 Редактор: Юлия Христова

България не се е отказвала от Шенген. Това заяви премиерът Бойко Борисов само няколко дни след като обяви, че членството в зоната за свободно пътуване не е приоритет на страната. 

Поводът за изявлението на Борисов бе негово изявление в Германия миналата седмица. Думите му тогава бяха, че дори да в опозиция ток не би настоявал настоява за членствто ни Шенген заради риск от навлизане на мигранти. 

Обяснението на премиера идва след изразената готовност от страна на Гърция да ни подкрепи за влизане в пространството. Именно от там, а не от Турция била заплахата в момента от навлизането на мигранти, обобщи Борисов. Според него Холандия спирала членството ни по егоистични причини, а ако заедно с Румъния сме в Шенгенското пространство. А рискът когато сме в Шенген бежанците да остават тук е 100%. 

По-рано през деня премиерът имаше и среща с министър-председателя на провинция Долна Австрия Йоаханна Микл-Лайтнер. Пред нея заяви, че в България мигранти няма. А за да стимулира чужди инвеститори у нас Борисов присъства на откриването на разпределителен център в Божурище. 

Там обеща околовръстен път до магистралата със Сърбия на стойност около 50 млн. от бюджета. Министрите вече имали задача да ускорят работата по проекта на пътя и отчуждаването на имотите. 

Репортаж на Гита Манолова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК