Борисов за сестрите: Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50 млн., които дадохме

"Белите престилки" обявиха безсрочен протест, докато исканията им не бъдат изпълнени

12.09.2019 | 12:45 Редактор: Ралица Братанова

Безсрочен протест на медицинските сестри. Тази сутрин те разпънаха палатка в градинката до парламента и се заканиха да стоят там, докато не бъдат изпълнени исканията им за по-добро заплащане и реформи в сектора. 

Според тях отпуснатите до момента пари от държавата не са достигнали до тях. 

"Ние сме ги пратили тези пари. И аз искам двойно, кой не иска двойно. Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50 милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86 милиона. Той да се оправдава", заяви премиерът Бойко Борисов.

Днес сестрите раздаваха листовки на всички депутати, които минаваха през задния вход на парламента. 

"Целта е ние да ги запознаем и да знаят истината, тъй като от години се прикрива. Ние изнемогваме, няма кой да работи. Ще се стигне до момент, който няма да има кой да работи и ще се закриват болници", заяви Мая Илиева, която е един от организаторите на протестите.

Медиците твърдят, че единствено в сектора на спешната помощ е достигнат прага от 950 лева, който искат. В останалите сектори заплатите са между 400-500 лв. 

От Министерството на здравеопазването коментираха, че не може да се определи дали залатите им са повишени, тъй като отчетът ще бъде готов в края на този месец.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК