Въвеждат осем нови пътни знака за улеснение на шофьорите

Три от тях ще са предупредителни, а останалите - информативни

10.09.2019 | 18:36 Редактор: Ралица Братанова

Осем нови пътни знака се очаква да влязат в сила след обществено обсъждане. Новите табели се появяват у нас за първи път заради увеличаването на трафика, въвеждането на тол системата и промените, които настъпват с развитието на автомобилната индустрия. 

Първите три от новите осем пътни знака са предупредителни. Ще информират за задръстване, намалена видимост и настъпило произшествие

Този тип знаци се предвижда да се показват само върху електронните табла по пътищата. Към момента в страната има само 20 електронни табели по републиканската пътна мрежа, както и по един от лотовете на автомагистрала "Струма" край Сандански. 

Именно на тази отсечка в началото на годината стана тежка верижна катастрофа с над 20 автомобила, основна причина се оказа намалената видимост, но тогава електронните табели по магистралата не сработиха. 

Интегрирани транспортни системи предстои тепърва да се изградят по новостроящите се участъци от автомагистрала "Хемус" и "Европа".

40 електронни табели ще бъдат поставени по магистрала "Тракия", когато обжалването на обществената поръчка приключи. 

Очаква се промяната на наредбата да се случи до януари месец догодина. 

Останалите 5 пътни знака са информативни. Два от тях ще предупреждават, че за да се ползва пътя, ще трябва да се заплати винетна или съответно тол такса. 

Последните три от новите пътни знаци ще указват места за паркиране и зареждане на електрически или водородни автомобили. Проектното предложение ще бъде прието след обществено обсъждане. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК