Жители на Белащица и околията блокираха околовръстното на Пловдив

Те протестират срещу кариера за добив на инертни материали, която замърсява района

06.09.2019 | 18:16 Редактор: Ралица Братанова

Протест блокира околовръстния път на Пловдив. Жители на областния град и на 6 села излязоха на бунт срещу кариера за добив на инертни материали, която замърсява района. В Белащица се събраха над 200 пешеходци и рокери, които искат по-чист въздух.

Според жителите на няколко населени места в района те от години са подложени на системно запрашаване от дейностите, както от взривовете, които се извършват в кариерата. Те настояват концесията, която е в сила до 2021 година, да бъде прекратена.

Протестиращите са категорични, че мерките от страна на институциите до този момент не са ефективни. Замърсяването от кариерата се отразява, както на земеделието и животновъдството в района, така и на здравето на жителите му, особено на това на децата. 

Освен от системното замърсяване на въздуха последици от взривните работи в кариерата има и върху домовете на жителите на Белащица.

Това е петият мащабен протест, организиран от жителите на Белащица и околните села през последните години. От РИОСВ-Пловдив заявиха, че до момента са извършени над 40 проверки в кариерите, при които са издадени 6 предписания. Съставени са и 5 акта за замърсяване на околната среда, два от които се обжалват. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК