Заради изложбата за 09.09: Ще се стигне ли до изостряне на напрежението с Русия?

Български политици също не спестиха критики към реакцията на МВнР

04.09.2019 | 19:07 Редактор: Ралица Братанова

Ден след официалната позиция на външното ни министерство, в която се настоява изложбата за 9 септември да бъде отменена, защото "привилегирова само някои политически среди в България", реакциите не закъсняха. 

Чрез пост във Facebook от руското посолство заявиха, че събитието е подготвено със съдействието на Руското историческо дружество и е насочено към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. 

Оттам подчертаха, че изложбата няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили. 

Критики към позицията на външното ни министерство отправиха и директно от Кремъл. Председателят на комисията по международни отношения на Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров определи като "неморално да се обвинява Русия затова, че е донесла окупационен режим".

"Надявам се, че президентът на България ще заяви, че това е недопустимо", заявява още Джабаров през руската телевизия RT. 

Български политици също не спестиха критики към реакцията на ведомството. От БСП я разчетоха като агресивна импровизация. 

Според експерта Калин Манолов обаче позицията на българското външно министерство е навременна.

До изостряне на дипломатическите отношения с Кремъл обаче няма да се стигне, категоричен е още Манолов. За да затвърдим позициите си относно историческите спорове с Москва обаче, той е на мнение, че трябва да се прибегне и до по-сурови действия като премахването на паметника на Съветската армия в столицата.

Репортаж на Христиана Стефанова!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК