Музеят на авиацията в Крумово с вход свободен за 6 септември

Посетителите ще могат да се докоснат до знакови експонати

04.09.2019 | 17:01 Редактор: Василена Василева
Музеят на авиацията в Крумово с вход свободен за 6 септември

На 6 септември - Денят на Съединението на България, Музеят на авиацията в Крумово ще работи с вход свободен, съобщиха от музея.

Посетителите ще могат да се докоснат до знакови експонати от фонда на Музея, свързани с родовата памет на български пилоти, чиито предшественици са взели пряко участие в Съединението на България.

Сред тях е тетрадката за набиране на средства за съединисткото дело, принадлежала на Андрей Топракчиев – участник в националноосвободителните борби, заточеник в Диарбекир и член на комитета „Единство“ от 1879 г. Той е баща на Христо Топракчиев – втория български пилот с бревет от школата на Луи Блерио, участвал и загинал в Първата Балканска война.

Сред експонатите е и пощенска картичка от 6 септември 1884 г., изпратена до Коста Тодоров – пощенския началник, застрелял в деня на Съединението капитан Райчо Николов.

Тя е съхранена от Иван Андонов – революционер, деен участник в Съединението на България и дядо на летеца Иван Андонов – военновъздушното аташе на Царство България в Берлин в периода 1942 – 1945 г.

Снимка: Музеят на авиацията

Харесайте страница ни във Facebook ТУК