Горещ първи работен ден в НС: Взаимни нападки и депутати с оставки

Коалиция "Обединени патриоти" се разпада след напускането на още народни представители

04.09.2019 | 13:25 Редактор: Ваня Кузманова

Депутатите очакват осмата сесия на 44-ото Народно събрание да бъде тежка. 

Точно в 9 часа под звуците на националния химн и този на Европа, новият политически сезон беше официално открит. Новата пленарна сесия започна под знака на предстоящите местни избори. 

"Надявам се въпреки противопоставянето, острите спорове и различните позиции, да запазим добрия тон", призова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.  

А след критичното слово на президента от ГЕРБ не спестиха критиките си към държавния глава.

ДПС пък настоява за нови национални приоритети. Социалистите заговориха за нова икономическа криза, за която страната ни не е подготвена. 

Лидерът на "червените" Корнелия Нинова побърза да разкритикува премиера Борисов заради изказването му, че Шенген вече не е приоритет за България.

А коалиция "Обединени патриоти" официално се разпадна. Депутатите от "Атака" Николай Александров, Явор Нотев, Станислав Станилов и Маргарита Николова напускат групата. Те мотивираха решението си с поведението на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Иначе патриотите настояха за спазване на програмата, с която това правителство е избрано, както и ревизия на свършеното дотук. 

От "Воля" поискаха по-стегнат работен ритъм в пленарната зала.

А веднага след като депутатите очертаха приоритетите си за новия политически сезон, председателят на Народното събрание обяви оставката на омбудсмана Мая Манолова.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК