Глоба до 500 000 лв. ще бъде наложена на собствениците на завода в Шишманци

Жива верига блокира пътя към него тази сутрин

24.08.2019 | 12:40 Редактор: Ралица Братанова

Глоба до 500 хиляди лева заплашва собствениците на завода за отпадъци в Шишманци, който горя преди седмица. След поредните протести министърът на околната среда и водите инспектира завода и заяви, че засега няма да бъде затварян. 

Над 200 души протестираха сутринта с искане за чист въздух. Рано сутринта жители на Шишманци, Белозем, Болярино и община Раковски блокираха с жива верига пътя, който води до завода за преработка на битови отпадъци. На протеста имаше деца с маски и майки с колички. 

Хората настояват да се вземат мерки и обгазяването от завода да спре. Въпреки че пожарът е потушен от седмица, напрежението в района не стихва.

Хората настояват да се вземат мерки и обгазяването от завода да спре. Въпреки че пожарът е потушен от седмица, напрежението в района не стихва.

С протестиращите се срещна екиминистърът Нено Димов. Те поискаха действия от страна на екоминистерството във връзка с пожара на депото и влошаването качеството на въздуха в района. 

Те искат 24-часово наблюдение на депото както и да се инсталира система за постоянен анализ на въздуха, почвите и водите в района на съоръжението.

Министър Димов съобщи, че е разпоредил да бъде променено комплексното разрешително на Завода за преработка на отпадъци, като ще бъде забранено директното депониране. 

На завода ще бъде наложена и глоба, която по закон, може да бъде между 10 000 и 50 000 лева. Наказателното постановление ще е готово до две седмици. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК