Приложение ще информира софиянци за предстоящи природни бедствия

Системата успешно работи в държави като Германия и Австрия

25.08.2019 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова
Приложение ще информира софиянци за предстоящи природни бедствия

Столичната община ще ползва опита на Берлин в изграждането на система за предупреждение и оповестяване на гражданите по различни информационни канали за бедствия и аварии, причинени от природни сили или човешка дейност, съобщи на сайта си столичното кметство.

Екип на дирекция "Аварийна помощ и превенция" посети Берлин по покана на държавния изследователски институт за информационни и комуникационни технологии Fraunhofer FOKUS. 

На служителите беше демонстрирана системата KATWARN, която, най-общо казано, представлява система за предупреждение на населението и информация, намираща се под държавна власт, за предстоящи природни явления (бури, земетресения, мълнии, градушки и др.), както и за пожари, наводнения, затворени големи търговски обекти или улици и булеварди.

KATWARN е мултиканална система, която може да разпространява предупредителни съобщения по множество различни начини и съответно да информира хора например чрез sms, имейл, приложение KATWARN-APP, рекламни дигитални пана, социални мрежи, бордови компютър на автомобил и други, обясниха от Столична община.

Системата успешно работи в държави като Германия и Австрия (около 100 регионални корпорации на общинско, окръжно и федерално ниво). 

Още по темата четете на Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК