fallback

"Галъп": Близо 50% от българите смятат, че държавата е виновна за проблемите им

Младите са по-склонни да винят себе си

22.08.2019 | 19:10 Автор: Василена Василева

Близо половината българи обвиняват държавата за проблемите си. Това показва едно от последните проучвания на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", изготвено със собствено финансиране.

To е част от поредица изследвания, свръзани с началото на прехода. 

Оказва се, че три десетилетия след това у нас близо половината, или 46% от българите, мислят, че държавата е виновна за повечето проблеми в живота им. 

Почти толкова е и делът на тези, които не са съгласни с подобно твърдение, а 12% не могат да отговорят. 

Така обществото ни се оказва разделено на две по въпроса. Според възрастта и социалния статус, нагласите са различни. Младите хора, родени след 1989 година са по-склонни да винят себе си, а не толкова държавата за проблемите си. А по-възрастните – точно обратното. 

Друг интересен щрих от проучването е, че близо 70% от участниците в него вярват, че е по-важно нещата да са справедливи, а не винаги всичко да се случва точно по закон, 19% казват, че това твърдение не се отнася за тях, а останалите 13% не могат да преценят. 

Това означава, че българското общество базира моралните си критерии по-скоро на някакво усещане за здрав разум, отколкото на законовите детайли. 

А на фона на това, че голяма част от българите винят държавата за несгодите си, мнението на околните остава важно за по-голямата част от населението - за над 57% от запитаните. 

На фона на останалите институции у нас, църквата се ползва със сравнително високи нива на доверие. След кратки колебания и кризисни моменти, породени от различни скандали, свързани с някои духовници, след избора на патриарх Неофит през 2013 г. доверието в нея се запазва на нива между 40 и 50%. 

Трябва да се вземе предвид факта обаче, че ролята на религията в редица европейски общества постепенно намалява, включително и в България.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback