Пак изравнителни сметки за стотици левове

60% от клиентите трябва да връщат пари на Топлофикация, останалите имат да получават

22.08.2019 | 18:50 Редактор: Юлия Христова

С 200 лева повече е струвало парното през изминалия отоплителен сезон при най-масовите жилища в София. Това показват данни на една от фирмите за топлинно счетоводство у нас. 

Тричленното семейство на Лъчезар живее в София в апартамент от 53 квадратни метра. Преди няколко дни разбира, че дължи на Топлофикация 999,70 лв. 

При маломерните имоти скокът в цените е средно с около 100 лева. Собствениците на големи жилища са платили над хиляда лева за парно и топла вода, за целия сезон, което е с близо 300 лева повече в сравнение с миналата година.

При най-масовите имоти между 50 и 70 квадрата, каквото е и жилището на Лъчезар, увеличението е средно с около 200 лева. При него обаче скокът е 5 пъти по-голям.

Една от причините за по-скъпото парно е увеличената цена на топлинната енергия с 16 на сто. Данните показват, че последната зима е била средно с един градус по-студена и с 6 дни по-дълга.

60 на сто от клиентите трябва да връщат пари на Топлофикация, останалите 40% имат да получават. До 1 октомври потребителите могат да обжалват своите годишни изравнителни сметки. 

Репортаж на Стоян Тричков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК