Не подценявайте заплахите с имейли, съветват специалистите

Днес бомбени предупреждения получиха летища и медии, всички идентични

21.08.2019 | 18:46 Редактор: Ивайло Николов

Текстът на имейлите с бомбените заплахи, пристигнаха в пощенските кутии на мейлите на летища и медии малко след обед.

Текстовете, разпратени до всички са идентични, променени са само адресите. Според специалистите не бива да се подценяват подобни заплахи, макар че вече е изключително лесно да скриете самоличеността си в мрежата. 

Има много платформи, които осигуряват анонимно изпращане на имейли. Анонимен обмен на информация, при това напълно криптиирани.

Те се използват за различни тъмни сделки, които се извършват в мрежата. Такива са общения, като в днешния случай се изпращат от готови платформи за анонимно изпращане на мейли. 

През 2015 година от друг имейл, но от същата платформа бяха разпратени имейли до всички училища в Лос Анджелис. Отново заплахата беше за поставени бомби. Федералните власти тогава определиха заплахата като най- голямата, при която е използван имейл.

Обратно у нас, за първи път бомебена заплаха е изпращана от тази платформа. Оказва се, че е доста по-безопасно за подателите на заплахата да използват имейл, вместо доскоро познатите обаждания по телефона, защото те оставят повече следи.

Най- малко следи като отпечатък на самото устройство, име идентификатор, остовят клетките, от които сте, точната си лбокация. 

Репортажът е на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК